Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Ga naar beneden

Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Ashmit op do jan 10, 2008 12:01 am

Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

_________________
avatar
Ashmit

Man
Aantal berichten : 1260
Leeftijd : 38
Location : City of AngeLs
Points : 85
Registration date : 16-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Gopaal op do jan 10, 2008 12:25 am

Haribol, Hare krishna allemaal zoals beloofd,
Joh wada kiya tha nibana parega,

Shree Chaitanya Mahaprabhu,

Is de Yuga Avatar van deze yuga namelijk kali-yuga dit weten jullie natuurlijk allemaal al maar ff voor een mooie introductie,

Er zijn 6 soorten avatar's namelijk:
1) Purusha avataras
2) Lila avataras
3) Guna avataras
4) Manvantara avataras
5) Yuga avataras
6) Shaktyavesha avataras

En Mahaorabhu behoort tot de 5de categorie derest vertel ik jullie een andere keer wel (Weer een belofte maar help het me herinneren).

5) Yuga avatrars:

Er zijn 4 yuga's (Tijdperken) namelijk;

Satya yuga, 1,728,000 jaar
Treta yuga, 1,296,000 jaar
Dwapara yuga, 864,000 jaar
Kali yuga, 432,000 jaar

Al deze yuga bij elkaar wordt 1 Maha-,Divya- of catur-yuga genoemd

In Elk van de tijdeperken incarneert de heer in een andere lichaamskleur afhankelijk van het tijdperk.

asan varnas trayo hy asya
grhnato ‘nuyugam tanuh
suklo raktas tatha pita
idanim krishnatam gatah

“Krishna appears as an incarnation in every millennium. In the past, He assumed three different colors - white, red and Blue - and now he has appeared in a Goldish color.”
- Srimad Bhagavatam 10.8.13

"Krishna verschijnt als een incarnatie in elk millenium. In het verleden, had hij 3 verschillende kleuren - Wit, Rood en Blauw En is hij verschenen in een goudachtige kleurl"
- Srimad Bhagavatam 10.8.13

In Satya yuga verscheen er een witte gedaante Kardama muni Om mensen te vertellen hoe ze door meditatie het proces van zelf realisatie konden bereieken.

In Treta yuga was er een rode avatara Die verscheen bij Brahma Om te vertellen hoe vuuroffers verricht konden in het proces voor zelf realisatie,

In Dvapara yuga was er een donkere avatara (Krishna) Die verscheen als de zoon van Devaki Om te vertellen hoe tempel en dus ook murti verering gedaan moest worden om Zelf realisatie te realiseren.

En in Kali yuga Is er een Geel/Goudkleurige avatara Verschenen (Chaitanya Mahaprabhu) als de zoon van Sachi Mata Om ons de heilige naan te geven en hoe we door deze Maha Mantra te chanten (nama-sankirtana) Zelf realisatie kunnen bereiken en krishna Prema kunnen ontwikkelen zodat we verlost raken uit de materiele wereld.

Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare
Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare

avatar
Gopaal

Man
Aantal berichten : 64
Leeftijd : 34
Location : The Hague
Points : 0
Registration date : 20-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Gopaal op do jan 10, 2008 12:33 am

Vrijdag 21 maart Is het,
Gaura Purnima,

Dat wilt dat zeggen dat op deze dag Shri Caitanya maha Prabhu is Verschenen dit festival wordt erg uitbundig gevierd in alle Iskcon Centers Vooral in Mayapur dan is in oost-india Bengaal,
Op deze dag gaan toegewijden uit elke hier naar toe,

Wij vieren dit ook in Rotterdan En Den haag,
Van Rotterdam kan ik het niet met 100% ckerheid zeggen maar,

In den haag Wordt het gevierd in Shree Krishna mandir,
Jan van Gooienstraat 92,

Dus bij deze zijn jullie allemaal alvast uitgenodigd,

Maar de officiele Nimantran of Inivitation Komt nog.

Trouwens voor Geintresseerde op 25, 26 en 27 januari komt er een Swami uit India,
Genaamd Lokhnath Swami hij geeft een 3-daagse bhagvad katha yag, locatie is:

Party center "Ons Huis" aan de beatrijslaan.

http://www.gauranitai.nl/wp-content/uploads/lok_bs_januari2008_v2.jpg


Laatst aangepast door op do jan 10, 2008 1:01 am; in totaal 4 keer bewerkt
avatar
Gopaal

Man
Aantal berichten : 64
Leeftijd : 34
Location : The Hague
Points : 0
Registration date : 20-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Ashmit op do jan 10, 2008 12:51 am

netjes, even rustig lezen en laten bezinken.

_________________
avatar
Ashmit

Man
Aantal berichten : 1260
Leeftijd : 38
Location : City of AngeLs
Points : 85
Registration date : 16-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van BG op do jan 10, 2008 12:54 am

Ashmit schreef:netjes, even rustig lezen en laten bezinken.
Wel jammer een deel van de tekst naast de swamie is weggevallen.
(of ligt het aan mijn pc?)
avatar
BG

Man
Aantal berichten : 1556
Leeftijd : 43
Location : aarde
Points : 911
Registration date : 05-10-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Ashmit op do jan 10, 2008 12:56 am

Ashmit schreef:nee, bij mij ook zo
kijk op http://www.gauranitai.nl/wp-content/uploads/lok_bs_januari2008_v2.jpg

BoerGosh schreef:
Ashmit schreef:netjes, even rustig lezen en laten bezinken.
Wel jammer een deel van de tekst naast de swamie is weggevallen.
(of ligt het aan mijn pc?)

_________________
avatar
Ashmit

Man
Aantal berichten : 1260
Leeftijd : 38
Location : City of AngeLs
Points : 85
Registration date : 16-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Gopaal op zo jan 13, 2008 2:55 am

Sri Caitanya Mahaprabhu de gouden Avatar
Heer Caitanya Mahaprabhu, de grote apostel van liefde voor God en de vader van de Hare Krishna beweging, daalde in hoogsteigen persoon neer op 18 februari 1486 in de stad Navadvipa, in de Bengalen, India.

Zijn vader Jagannatha Mishra, een arme brahmana van de Vedische orde en Zijn moeder, Saci Devi, een voorbeeldige vrouw, waren allebei afkomstig van een brahmanen familie die oorspronkelijk in Sylhet gevestigd waren. Caitanya Mahaprabhu was een beeldschoon kind en de vrouwen uit de omgeving kwamen Hem bezoeken met geschenken.

Zijn opa van moeders zijde, Pandita Nilambara Cakravatri, een bekende astroloog voorspelde dat het kind een grote persoonlijkheid zou worden en daarom noemde hij Hem Visvambhara. De vrouwen uit de buurt noemden Hem Gaurahari door Zijn gouden voorkomen, en Zijn moeder noemde Hem Nimai omdat Hij onder een nimba boom was geboren.
Door God’s Eigen wil was er op dat moment een maansverduistering op de avond van zijn verschijning. In India is het gebruikelijk om tijdens een verduistering te baden in de Ganges of een andere heilige rivier en Vedische mantras te chanten.

Toen Sri Caitanya Mahaprabhu verscheen galmde door heel India het heilige geluid van de Maha Mantra (Hare Krishna Hare Krishna Krishna Krishna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare). Deze zestien namen van de Heer worden in de Puranas en de Upanisads vermeld, en ze worden beschreven als “taraka-brahma nama”, de heilige namen die in het bijzonder iedereen bevrijding kan schenken in dit tijdperk. In de geschriften wordt vermeld dat het chanten van de heilige namen zonder overtredingen een gevallen ziel kan bevrijden van materiële gebondenheid. Er zijn ontelbaar veel namen voor de Heer, zowel in India als elders, en allen zijn evenredig goed, omdat ze de Allerhoogst Persoonlijkheid God aanduiden. Maar deze zestien namen worden in het bijzonder aangeraden in dit Kali Yuga tijdperk (het tijdperk van strijd en schijnheiligheid), waarin het het beste is voor de mens om voordeel met deze namen te doen en het pad te volgen van de grote heilge leraren die succes bereikte door dit te beoefenen.

De gelijktijdige verschijning van de Heer en de maansverduistering maken duidelijk dat de missie van de Heer was: predik het belang van het chanten van de heilige namen van God in dit tijdperk van strijd. In dit tijdperk ontstaan zelfs ruzies over heel onbelangrijke zaken, en zodoende raden de geschriften aan om een gemeenschappelijk terrein van realisatie te stichten door het houden van “sankirtan”, het gezamenlijk chanten van de heilige namen van de Heer. Het Srimad Bhagavatam verklaart: “In dit Kali yuga tijdperk vereren de mensen, die begiftigd zijn met voldoende intelligentie, de goudkleurige gedaante van de Heer door sankirtan-yajna te doen, een offer van de heilige namen van God. Dus de sankirtan beweging van Heer Caitanya, de gouden avatar, is géénszins een verzinsel, omdat het de voorspelling vertegenwoordigd van hetgeen is geopenbaard in de geschriften, net zoals de verschijning van Heer Buddha en andere incarnaties zijn voorspeld in de Vedische literatuur. En om deze missie van de Heer te volbrengen, moeten alle mensen de heilige namen van God aanvaarden als de gemeenschappelijke basis van deze universele religie van de mensheid.

De verschijning van de heilige naam vond zodoende plaats tegelijk met het verschijnen van Sri Caitanya Mahaprabhu. Toen de Heer op schoot zat te huilen bij Zijn moeder, stopte Hij onmiddellijk met huilen wanneer de vrouwen die Hem omringden de heilige namen chantten en in hun handen klapten. Soms hadden de jonge vrouwen er plezier in wanneer ze Hem aan het huilen kregen, zodat ze Hem op konden laten houden door het chanten van de Maha Mantra. Vanaf Zijn kinderjaren begon de Heer al te prediken over het belang van de heilige naam.

Vanaf Zijn achtste kreeg Caitanya Mahaprabhu onderricht in Sanskriet Waarmee Hij twee jaar later bekend werd
als Sanskriet geleerde.

Vlak daarna nam Zijn broer (Visvarupa) sannyasa en verliet het huis. Daarna verliet Zijn vader deze wereld en Mahaprabhu zorgde voor Zijn verdrietige moeder.

Op Zijn veertiende trouwde Hij met Laksmi devi, de dochter van Vallabhacarya. Hij trouwde met pracht en praal en predikte het Krishna bewustzijn. Toen Hij zestien was, stond Hij bekend als de grootste geleerde in India en werd Nimai Pandit genoemd. De smarta panditas waren bang om geconfronteerd te worden met een literaire discussie.

Daarna ging Hij naar het oosten van de Bengalen voor het vergaren van rijkdom en daar predikte Hij het Vaishnavisme met tussenpozen. Tijdens Zijn verblijf daar verliet Zijn vrouw haar lichaam door een slangenbijt.
Bij terugkomst trof Hij Zijn moeder aan in een verdrietige staat. Hij troostte haar met onderricht over de onzekerheden in menselijke relaties. Het was op verzoek van Zijn moeder dat Hij met Visnupriya trouwde, de dochter van Raja Pandit Sanatana Misra. Hij werd bekend als de grootste Pandita.

Rond Zijn zestiende/zeventiende leeftijd reisde Hij naar Gaya waar Hij de heilige namen van Hari chantte. De bhaktas daar waren uiterst geplezierd en met name de smarta brahmanas werden jaloers. Verschillende groepen wilden Hem weerstand bieden, maar Sri Caitanya Mahaprabhu bleef onverslaanbaar en maakte vele discipelen waaronder de bekende moslimheerser Chand Kazi. Doch voelde Hij zich niet voldaan, omdat Hij niet Zijn missie kon volbrengen op die manier. Hij nam sannayasa (de verzakende orde) op vierentwintigjarige leeftijd en reisde via Santipur en vele andere steden naar Puri (de stad van Heer Jaganatha) in Orissa, Zuid-India. Van daaruit maakte Hij nog vele trips waarin Hij veel sankirtan deed (het gezamenlijk chanten van de heilige namen van God) en iedereen zuivere liefde voor God schonk. In Zijn laatste 18 jaar hier op aarde verbleef Hij in Puri in het huis van Kasi Misra tot Zijn verdwijning op achtenveertig jarige leeftijd. Hij is nog steeds de weg en het licht voor degene in dit tijdperk van Kali yuga die wensen hun leven te perfectioneren en werkelijk geluk te ervaren in het licht van liefde voor God.

Ondanks het feit dat Sri Caitanya Mahaprabhu al in Zijn jeugd bekend stond als de meest vooraanstaande geleerde, liet Hij enkel acht verzen achter (het Siksastakam genoemd). Het luidt:

“Alle eer aan Sri Krishna sankirtan, dat het hart reinigt van het stof dat er zich sinds onheugelijke tijden heeft opgehoopt, en die de brand van de herhaling van geboorte en dood, uitblust. Deze sankirtan beweging is de hoogste zegen voor de mensheid, omdat ze de stralen verbreidt van de zegenrijke maan. Ze is het leven van alle transcendentale kennis. Ze vergroot de oceaan van transcendentale gelukzaligheid en laat ons ten volle de nectar proeven waar we altijd naar hebben verlangen.

O Heer, Uw heilige naam alleen kan de levende wezens volkomen zegenen, en zo heeft U honderden en miljoenen namen, zoals Krishna en Govinda. In deze transcendentale namen heeft U al Uw transcendentale energieën gelegd. Er bestaan niet eens vaste regels voor het chanten van deze namen. O mijn Heer, door Uw goedheid stelt U ons in staat gemakkelijk tot U te komen door Uw heilige namen, maar mij treft het ongeluk dat ik me er niet toe aangetrokken voel.

Men behoort de heilige namen van de Heer te chanten met een nederig gemoed en zichzelf geringer te achten dan een strootje op de weg. Men dient verdraagzamer te zijn dan een boom, vrij van alle valse trots en bereid alle eer aan anderen te geven. In zo’n gemoedstoestand kan men de heilige namen van de Heer onafgebroken chanten.

O almachtige Heer, ik verlang niet naar rijkdom, noch naar mooie vrouwen, noch wil ik veel volgelingen hebben. Het enige wat ik begeer, is om leven na leven de grondeloze genade te ontvangen van Uw toegewijde dienst te mogen ontvangen.

O zoon van Maharaja Nanda (Krishna), ik ben Uw eeuwige dienaar, maar op de een of andere manier ben ik in de oceaan van geboorte en dood gevallen. Wees zo genadig me omhoog te trekken uit deze oceaan des doods en laat me een stofje aan Uw lotusvoeten zijn.

O Heer, wanneer zullen mijn ogen glinsteren van de tranen van liefde die aan één stuk door opwellen terwijl ik Uw heilige namen chant? Wanneer zal mijn stem stokken en het haar op mijn lichaam te berge rijzen als ik Uw naam aanroep?

O Govinda! Ik voel me zo ver bij U vandaan, dat een ogenblik me twaalf jaar of nog langer lijkt te duren. Tranen stromen als regen uit mijn ogen en de hele wereld is een grote leegte zonder U.

Ik erken slechts Krishna als mijn Heer, en zo zal het blijven, ook al omhelst Hij me ruw of breek Hij mijn hart door niet bij me te zijn. Het staat Hem volkomen vrij te doen wat Hij maar wilt, want Hij blijft hoe dan ook mijn Heer, die ik aanbid.”
avatar
Gopaal

Man
Aantal berichten : 64
Leeftijd : 34
Location : The Hague
Points : 0
Registration date : 20-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Ronny op ma jan 14, 2008 10:27 am

Gopaal schreef:Vrijdag 21 maart Is het,
Gaura Purnima,

Dat wilt dat zeggen dat op deze dag Shri Caitanya maha Prabhu is Verschenen dit festival wordt erg uitbundig gevierd in alle Iskcon Centers Vooral in Mayapur dan is in oost-india Bengaal,
Op deze dag gaan toegewijden uit elke hier naar toe,

Wij vieren dit ook in Rotterdan En Den haag,
Van Rotterdam kan ik het niet met 100% ckerheid zeggen maar,

In den haag Wordt het gevierd in Shree Krishna mandir,
Jan van Gooienstraat 92,

Dus bij deze zijn jullie allemaal alvast uitgenodigd,

Maar de officiele Nimantran of Inivitation Komt nog.

Trouwens voor Geintresseerde op 25, 26 en 27 januari komt er een Swami uit India,
Genaamd Lokhnath Swami hij geeft een 3-daagse bhagvad katha yag, locatie is:

Party center "Ons Huis" aan de beatrijslaan.

http://www.gauranitai.nl/wp-content/uploads/lok_bs_januari2008_v2.jpg

Dit klinkt wel interessant. Wordt er in het Engels gepreekt?

Ronny

Man
Aantal berichten : 244
Leeftijd : 34
Location : Lelystad
Points : 0
Registration date : 27-09-07

http://www.hjponline.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Gopaal op ma jan 14, 2008 1:58 pm

Hindi,

Met nederlandse vertaling,

Soms wordt er achterin in het engels, Spaans, Frans of Duits vertaald Maar dat is dan in een klein groepje,
avatar
Gopaal

Man
Aantal berichten : 64
Leeftijd : 34
Location : The Hague
Points : 0
Registration date : 20-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Ronny op di jan 15, 2008 4:08 pm

Gopaal schreef:Hindi,

Met nederlandse vertaling,

Soms wordt er achterin in het engels, Spaans, Frans of Duits vertaald Maar dat is dan in een klein groepje,

Hmm ok, misschien kom ik wel.

Ronny

Man
Aantal berichten : 244
Leeftijd : 34
Location : Lelystad
Points : 0
Registration date : 27-09-07

http://www.hjponline.nl

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Ashmit op di jan 15, 2008 8:19 pm

ben erg benieuwd, het gaat mij denk ik niet leukken.
Ik heb wel interesse in lezingen.


Ronny schreef:
Gopaal schreef:Hindi,

Met nederlandse vertaling,

Soms wordt er achterin in het engels, Spaans, Frans of Duits vertaald Maar dat is dan in een klein groepje,

Hmm ok, misschien kom ik wel.

_________________
avatar
Ashmit

Man
Aantal berichten : 1260
Leeftijd : 38
Location : City of AngeLs
Points : 85
Registration date : 16-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Kusum op wo jan 16, 2008 6:47 pm

Caitanya Mahaprabhu is een avatara (incarnatie) van zowel Radharani als Krishna samen in één lichaam. Hij wordt meestal afgebeeld met Zijn beide armen omhoog. Caitanya Mahaprabhu is een yuga-avatara, die de Sankirtana-yajna heeft geïntroduceerd.Sankirtana-yajna is het gezamenlijk chanten van de heilige namen van Bhagavan. Ook worden de heilige namen individueel gereciteerd, dan heet dit proces japa of mantra- meditatie.

Hij werd in Navadvipa (Mayapura) in Oost India verschenen op 18 februari 1486. Zijn vader heette Jagannatha Misra en Zijn moeder Sacidevi. Caitanya Mahaprabhu was in zijn jonge jaren bekend als Nimai. Een meer bekende naam van Hem is Gauranga.Zijn toegewijden spreken over de Gouden-avatara, omdat Hij de gelaatskleur van Srimati Radharani heeft aangenomen.

Op jeugdige leeftijd nam hij sannyasa en reisde te voet om over heel India het Sankirtana-yajna te introduceren. Verder stuurde Hij Zijn discipelen naar verschillende delen van India om te prediken. Hij voorspelde toen dat de Sankirtana-methode van bhaktie (toegewijde dienst) over de gehele wereld en in elke stad en dorp verspreid zal worden met het doel dat overal de namen van Bhagavan te horen zijn. Vijfhonderd jaar later is dat uitgekomen en thans wordt in elk land door mensen van elke ras de Maha-mantra gereciteerd.

(Dit kwam in ergens op internet tegen)

_________________
Jai Maa Jagat Janani,Sabhie djivo par kripa kiejiyéh.

--------
avatar
Kusum

Vrouw
Aantal berichten : 2433
Leeftijd : 45
Location : Den Haag
Points : 150
Registration date : 15-09-07

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Heer Chaitanya Mahaprabhu (1486)

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum